Irene Vonk - gastmoeder

gastmoeder irene

Irene Vonk (1985) is gastmoeder en initiatiefneemster van de kinderopvang. Ze is helder over haar aanpak als gastouder:

"Ik heb meer dan 16 jaar ervaring in de kinderopvang en ben al van heel jongs af aan veel aan het oppassen. Inmiddels heb ik mijn eigen visie ontwikkeld en kan ik een stabiele, veilige en warme opvang bieden. Werken met jonge kinderen, bijdragen aan hun ontwikkeling en gevoel van eigenwaarde is mijn doel in het leven.. In mijn denken en doen laat ik me inspireren door de antroposofie en het boeddhisme, maar vooral door de natuur! Ik vind goede communicatie met de ouders/opvoeders erg belangrijk en kom ook graag op huisbezoek. Ik zal ook ouderavonden met thema's organiseren."

De zorg voor baby's, peuters en kinderen zit Irene van jongs af aan in het bloed. Als elfjarige bakvis begint ze samen met een vriendin al haar eerste kinderopvang. In de tuin van haar ouders staat een groen schuurtje dat elke zaterdagochtend wordt omgetoverd tot "het Zonnetje", Irene's clubje voor de peuters en kleuters uit de buurt in Muiden. Meer dan twee jaar lang brengen de ouders hun kleintjes trouw naar "het Zonnetje", daar is alles voor de kleintjes dan ook prima geregeld. De kinderen tekenen, spelen toneel, doen knip en plakwerk en leren de leukste liedjes, versjes en spelletjes. 

Op haar 16e gaat Irene part-time werken in het Kleine Huis in Muiden, de antroposofische kinderopvang van heilpedagoge Kunie de Baat. Het Kleine Huis wordt het platform voor haar verdere ontwikkeling. Haar aanleg voor opvoeden krijgt een antroposofische dimensie en ze ontwikkelt diep respect voor het leven en de natuur.

De antroposofie brengt Irene in 2005 naar Bangalore, India, als een van de Friends of Camphill. In deze instelling begeleidt ze meervoudig gehandicapte volwassenen. Datzelfde werk doet ze na haar terugkomst in Nederland vanaf 2007ook voor de Joriskring, de antroposofische instelling voor gehandicapte jongeren. Ze volgt daarnaast daarnaast diverse opleidingen voor sociaal pedagogisch werk - zowel antroposofisch als regulier. Met de diploma's SPW3 en MZ4 therapeutisch begeleiden mag ze zich officieel inschrijven als heilpedagoge.

In 2011 ontmoet Irene haar partner Frank, die als buitenmens letterlijk zijn werk maakt van de natuur. Zo helpt hij bij het hoeden van koeien en schapen en werkt hij in het seizoen mee met de rietsnijder rondom het Naardermeer./p>

Naast haar opleiding sociaal pedagogie volgt ze in 2009 t/m 2012 ook de klassieke zangopleiding op het Utrechtse conservatorium. Ze laat haar prachtige sopraanstem regelmatig horen tijdens kleine concerten in besloten gezelschap. En uiteraard zet ze al haar muzikaliteit in om de kinderen kennis te laten maken met de mooiste kinderliedjes.

 

 

'O mio bambino caro' - een van de liederen uit een  tuinconcert van Irene, september 2011 - Les Vans {fr}